perjantai 28. maaliskuuta 2014

Satua arjen keskellä


Parvela, Timo. Taron suuri pieni seikkailu. Kuvat: Jussi Kaakinen. WSOY 2014.
Jos et vielä tunne Taroa, on jo korkea aika tutustua! Tämä on 4. Taro-kirja, kooltaan hieman edellisiä suurempi ja kuvitukseltaan hieman värikkäämpi. Tarina alkaa siitä, kun Taro ja karhu haluavat päästä kahdestaan sirkukseen, mutta isän ja äidin vastaus on EI. Heidän mielestään Taro on liian pieni ja karhu on vain mielikuvitusta. "Eivätkö vanhemmat yhtään ymmärrä lapsia" ihmettelee Taro. Ja toteaa, että jospa lapset eivät ymmärrä vanhempien monimutkaisia ajatuksia. Niinpä Taro ja karhu hoksaavat, että nyt on aika keksiä uusi vehje: kone, jolla voi ohjailla ajatuksia! Ja mitä sitten tapahtuukaan! Miten kone tehdään ja pystyykö sillä tosiaan ohjailemaan ajatuksia? Pääsevätkö kaverukset sirkukseen?


Järnefelt, Kaisa. Taikapäivä. Kuvat: Riikka Jäntti. Tammi 2014.
Maaria-tyttö viettää kesää mummon ja ukin pienessä punaisessa mökissä. Eräänä aamuna käki kukkuu kahdeksan kertaa ja se on ukin mukaan varma merkki siitä, että päivästä tulee suuri seikkailu. Ja toden totta: Maarian vihreät raparperihevoset veivät Maarian takapihan villiin viidakkoon, Hulda Hillevi -hiiren leipomoon ja lopulta suureen eläinten hääjuhlaan. Riikka Jäntin värikylläiset kesäisen kauniit kuvat tuovat tarinaan lisää sadun tuntua.

Knapman, Timothy. Oma seikkailusaari. Kuvat: Sarah Warbuton. Mäkelä 2012.

Oma seikkailusaari on jokaisen pikkupojan unelma: siellä voi tehdä ihan mitä haluaa, kukaan ei ole määräilemässä, karkkia ja herkkuja voi syödä mielin määrin ja valvoa vaikka läpi yön. Mutta parasta silti on se, että mielikuvitussaarelta on tosi lyhyt matka takaisin äidin syliin.

Rudebjer, Lars. Miira ja sammakko. Mäkelä 2014.

Tämä kirja on vaarin Miiralle kertoma tarina – tositarina Miirasta ja sammakosta Merkillisyyksien metsässä. Miira ja sammakko kilpailevat monenlaisissa lajeissa, mm. nuorallakävelyssä, naruhyppelyssä, irvistyksessä ja voittajana on tietysti sammakko. Kuvituksella on tässä tarinassa suuri merkitys. Kuvista näkee paljon sellaista, mistä teksti ei kerro mitään. Kuvissa on hauskoja yksityiskohtia ja merkillisyyksiä. Mukava kirja, tämän voisi vaari lukea lapsenlapsille!

Moroni, Lisa. Varo krokotiilia! Kuvat: Eva Eriksson. Mäkelä 2014.
Noora ja isä lähtevät yhdessä telttaretkelle. Noora odottaa innoissaan näkevänsä metsässä villieläimiä. Isä näkee lintuja ja oravan, mutta Noorapa näkee käärmeen, kirahveja, leijonan, virtahepoja ja jotain vielä ihmeellisempää. Iskänpiskä, tylsiskä ei aluksi näe mitään erikoista ennen kuin hurja krokotiili hyökkää. Isä pelastaa sekä Nooran että koko retken. Hauska kirja isän ja lapsen yhteisiin lukuhetkiin – antaa isälle ajattelemisen aiheita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti