keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Puppekin opettaa uusia asioita

Talvilomasella kävimme katsomassa Einoa ja Eeroa. Samalla tuli taas luettua aika kasa kirjoja. Eero kantoi kirjan toisensa perään ja sanoi: Viälä! Ja niin sitä sitten luettin. Toiveissa oli kyllä saada pikkupotilas päiväunille, mutta turha toivo! Kun ei nukuta, niin sitten ei nukuta.

Puppe- ja Maisa ovat nyt Eeron suosikkeja. Tekstiä ei vielä tarvitse olla paljon, selkeät kuvat ovat tärkeitä. Tekstin pitää olla pienen ymmärrettävissä, siis lapsen arkielämästä. Eerolla on hyllyssä mm. Autot-sarjan kirjoja, jotka ovat aivan mahdottomia 2-vuotiaalle. Vaikka häntä autot kiinnostavatkin, teksti ei kyllä avaudu! Lukeminen olikin vain autojen katselua.
Eric Hillin Pupet taas sopivat  mainiosti 2-vuotiaalle. Luukkujen takaa paljastuu mm. värejä ja eläimiä ja niiden ääniä, myös pikkuötököitä, kuten perhonen, etana, matoja. Kotieläimet ovat jo Eerolle tuttuja: lehmä on mehmä, sika on öh öh, hevonen on heppa, koira on hauva. Myös keittiön tavarat Eero tunnistaa: puuroa on syöty, äiti-Puppe juo teetä jne. Moneen kertaan katselimme ja opettelimme mm. eri värejä: minkä värinen on esimerkiksi mamman pusero ja Eeron sukat. On aika mielenkiintoista, miten pieni ihminen oppii uusia asioita, vaikka nyt sitten värejä.

Samalla reissulla järjestelimme lasten kirjahyllyjä, kirjoja on kummankin pojan huoneessa, mutta vähän sikin sokin. Einon hyllyssä on paljon sellaisia, jotka pitäisi paremminkin olla Eerolla (kuten Maikki Harjanteen Santtu-kirja). Emme kuitenkaan tehneet ihan oikeaa kirjaston hyllyä, mutta laitoimme kaikki "samanlaiset" kirjat yhteen. Mauri Kunnaksen kirjoja oli tosi monta, samoin Tatu ja Patu -kirjoja, Maukka ja Väykkä- kirjoja, Muumi-kirjoja ja Myyrä -kirjoja. Myös avaruuskirjat löytyvät nyt vierekkäin. Eino halusi iltasaduksi kuulla Tatun ja Patun oudoista koneista. Tällä reissulla en Einolle muita kirjoja lukenutkaan.

Einon hylly näyttää nyt tältä: kirjoja tosin löytyy myös perheen alakerrasta, joten luettavaa löytyy aina läheltä. Joskus kirja auttaa myös syömisessä, kun äiti pystyy kirjan avulla huijaamaan vastahakoisen lapsen syömään! Samoin potalla istuminen onnistuu kirjaa lukiessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti