torstai 7. syyskuuta 2017

Hurjimuksia ja hirmuja - vanhat tarinat taipuvat uusiksiOsa 1 Hirmu Hyppiväinen
Julia Donaldson on tehnyt uuden hauskan kuvakirjan Hirmu Hyppiväinen. Sen on tällä kertaa kuvittanut Helen Oxenbury ja suomentanut Raija Rintamäki. Kirjassa mukaillaan ikivanhaa tarinaa siitä, miten pelko ja pakokauhu syntyy ja lisääntyy, vaikka oikeasti ei olisikaan aihetta pelkoon. Ensimmäinen pelästynyt on kani, joka oli menossa kotia kohti, kun "sen kolosta kajahti kova ääni: Minä olen Hirmu Hyppiväinen. Olen karmea ja hurjapäinen!" Ja kani tietenkin pelästyy suunniltaan. Onneksi kissa tulee vastaan ja lupaa rökittää mokoman Hirmun, mutta kuinkas käy: myös kissa pelästyy  Hirmua. Niin eläin toisensa jälkeen (ja aina edellistä suurempi) pelästyy, kunnes paikalle saapuu äitisammakko, joka huutaa kanin pesäkoloon: "Tule ulos, Hirmu Hyppiväinen, jos ei tehoa käsky ensimmäinen, lasken kolmeen ja tulet kuin sähikäinen". Ja mikä hirmu sieltä sitten tulikaan? Ainakin tuli makeat naurut koko eläinporukalle!


Kirja sopii hyvin luettavaksi lapsiryhmille, sillä kuvitus on selkeä, kuvat suurikokoiset ja tekstiä on vähän. Eläimet ovat hyvin ilmeikkäitä, tunteiden muuttuminen rohkeasta pelokkaaksi näkyy hienosti mm. kissa on ensin niin rohkeaa poikaa, sitten vaanii kohti pesäkoloa ja viimein pelästyy Hirmun karjaisua.


Luin kirjan 3-5 -vuotiaiden päiväkotiryhmälle. Lapset olivat hiirenhiljaa ja mitä pidemmälle kirjassa etenimme, sitä pelokkaammilta lapset näyttivät, mutta sitten onnellinen loppuratkaisu helpotti ja nauratti.


Julia Donaldson englantilainen kirjailija, joka on tehnyt monta mukavaa kuvakirjaa, joissa usein aiheena on ystävyys, erilaisuus, pelko ja pelon voittaminen - aina huumorin kera. Osa kirjoista on runomuodossa, mm. Muorin ahdas mökki, joka naurattaa jopa 2-luokkalaisia. Kirjoista on myös tehty mainioita elokuvia.


Teoksen tiedot: teksti Julia Donaldson, kuvitus Helen Oxenbury, suomennos Raija Rintamäki, kustantaja: Mäkelä, 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti