maanantai 4. syyskuuta 2017

Feng shuita vai puutarhatonttuja?


 

 

Pertinjuntti

kirjan on kustantanut WSOY 2017
Tiesitkö, että puutarhatontut eivät oikeasti olekaan puutarhatonttuja vaan pertinjuntteja? Tiesitkö sitäkään, että puutarhatontut eli siis pertinjuntit nukkuvat kesäunta ja ovat silloin siellä puutarhassa ihan liikkumatta kuten patsaat, mutta talvisin he ovat elossa ja hereillä ja asuvat leikkimökissä. Siellä he saavat asustella ihan omissa oloissaan, sillä eihän leikkimökissä talvisin leikitä. Tämä ja moni muu asia puutarhatontuista selviää, kun luet Taru Viinikaisen hauskan kirjan Tiltu ja Lettu: leikkimökin asukas. Tiltu ja Lettu, 6- ja 4-vuotiaat siskokset asuvat keltaisessa talossa isän ja äidin kanssa. Äiti on hiukan kipakka luonteeltaan ja isä taas "puhui äidille melkein aina kauniisti ja sovittelevasti, koska äiti oli hänen elämänsä nainen ja isällä oli sydän paikallaan". Kirjan värikäs ja pirteä kuvitus on Oili Kokkosen käsialaa. Kirjan henkilöt ja tapahtumat saavat lisää lentoa kuvituksen ansiosta ja lapsen on mukava seurata tarinaa kuvia katselemalla. Oili Kokkonen on luonut tarinan henkilöistä tosi sympaattiset: äiti on kuvienkin mukaan se, joka perheessä pitää ohjat käsissään, isä taas on rakastettava, mutta hieman saamattoman oloinen. Mummi ja vaari jäävät tekstissä vähälle maininnalle ja onkin mukavaa, että kuvissa näemme heidätkin.


Tiltun ja Letun leikkimökki
Tarinan alussa kerrotaan tyttöjen syntymästä ja onnellisesta perhe-elämästä: feng shuihin hurahtaneesta äidistä, ihanasta isästä, joka rakastaa tyttäriään niin paljon, että lupaa heille vaikka kuun taivaalta. Tytöt kuitenkin mieluummin haluaisivat vaaleanpunaisen leikkimökin ja niin eräänä päivänä (tosin äidin ansiosta) leikkimökki on valmis ja sen kunniaksi pidetään puutarhajuhlat. Siitä päivästä tuleekin ikimuistoinen. Ensiksikin tytöt löytävät leikkimökin uunista ihan oikean suklaakakun ja ahneuksissaan syövät melkein koko kakun ja sen vuoksi Tiltulle kasvoi siivet ja Letulle pitkä häntä. 
Toiseksi leikkimökkiin ilmestyy vihainen pieni ukkeli, joka etsii suklaakakkuaan. Sitä tarvitaan kesäuneen vaipumiseen eli puutarhatontuksi muuttumiseen.  Nyt ollaankin pulassa: miten saada tytöt ennalleen ja puutarhatontulle kesäuneen tarvittava suklaakakku.  Selvästikin tällä puutarhatontulla eli siis pertinjuntilla on jonkinlaisia taikavoimia, mutta aina taiat eivät onnistu toivotulla tavalla. Suklaakakun aineksia lähdetään etsimään keittiöstä. Pertinjuntin vierailu Tiltun ja Letun kotona nauratti 6-vuotiasta kuuntelijaa. Eihän pertinjuntti ollut koskaan nähnyt ihmisten koteja, koiralta oli kuullut, että "taloissa syödään luita ja nukutaan sohvan alla". Monta hauskaa ja jännittävää asiaa tapahtuu (sekä aikamoinen sotku saadaan aikaan)  ennen kuin kaikki asiat järjestyvät. Tämä kirja on oikea hyvän tuulen kirja, jota aikuisenkin on mukava lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti