sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Luetaan! sanoi Aada mammalle

Ostin Aadalle kirjan Peiton alle! Olin nähnyt sen kirjastossa ja ajattelin, että se sopii hyvin ääneenluettavaksi pienelle kuulijalle, joka ei vielä jaksa pitkiä tarinoita kuunnella. Tässä Peiton alle! -kirjassa lapsi saa auttaa eläimiä nukkumaanmenopuuhissa. Pikku possu, norsu, seepra ja monet muut ovat menossa nukkumaan. Kirjassa on joka aukeamalla kääntyvät läpät, joita kääntämällä eläin saa päälleen peitteen. Kirjan alussa kerrotaan, että on ilta ja on aika mennä nukkumaan ja kysytään: "kuka vielä ei ole peiton alla". Tämä sama kysymys toistuu joka sivulla ja vastauskin on aina sama: "MINÄ!"Aada piti kirjasta niin paljon, että minun oli luettava se varmaan kymmenen kertaa yhden illan aikana. Vähän väliä tyttö kiepsahti syliini kirjan kanssa ja ilmoitti: "Luetaan!" Mieluisin kuva oli viimeisellä aukemalla, jossa piti peitellä riikinkukko. Se oli vielä liian vaikea sana Aadan sanoa, se lyheni Aadan suussa vain kukoksi, mutta kovasti hän yritti sitä sanoa. Välillä kirja luettiin pikalukuna riikinkukkoon asti ja sitten tutkittiin tarkasti kuvaa ja peittoa.

Kirjan yksinkertainen idea toimi mainiosti. Aika hauskaa on lukea samaa tekstiä uudestaan ja uudestaan, ääneenlukija voi eläytyä lukemiseen vaihtelemalla äänensävyä eri eläinten kohdalla. Kirjan paperi vain on aika ohutta, mitenkähän se mahtaa pienen peittelijän käsissä kestää? Samaa ideaa voisi toteuttaa omatekoisessa kirjassa, jos vain jaksais ja viittis vähän pinnistää ja ponnistaa ja tehdä kangaskirjan vaikkapa tilkuista.


Eilen illalla sain peitellä myös Aadan nukkumaan, antaa omat rakkaat unilelut, Jeppe-kissan ja pikku-Muumin kainaloon ja tutin suuhun. Ja vielä silittää pienen pehmoista päätä ja toivottaa kauniita unia. Ihana pieni ihminen!


Tämän kirjan tekijät ovat Dean Hacohen (teksti) ja Sherry Scharschmidt (kuvitus). Suomennos Ari Jaatinen ja kustantaja Nemo 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti