torstai 20. elokuuta 2020

Opetellaan kierrätystä Elsan ja Laurin kanssa

Mukavaa, kun lastenkirjoissakin opetellaan kierrätystä! Luulen, että lasten kautta saadaan moni aikuinenkin huomaamaan, miten kätevää ja hyödyllistä kierrätys on, kun vain ensin saa homman järjestykseen esimerkiksi miettimällä, miten meidän perheessä asia hoituu (missä on kierrätyspisteet, mihin kotona saadaan kaikille jätteille oma paikka, käytetäänkö kirppiksiä jne). Kannattaa muistaa, että toisen romu on toiselle aarre. 


Nyt Kerttu Rahikan Elsa ja Lauri -sarjakin osallistuu "kierrätystalkoisiin" uudella kirjalla Elsa ja Lauri kierrättävät. Tavaroiden kierto alkaa siitä, kun isä ja äiti päättävät, että nyt Elsa ja Lauri saavat omat huoneet. Ensin on kuitenkin mietittävä, mitä tehdään kaikille lasten tavaroille ja pitääkö hankkia jotain uutta. Lapset saavat itsekin osallisua lajitteluun: mitkä tavaroista säästetään, mitkä viedään kirpputorille, mitkä heitetään pois. Ihan helppoa ei luopuminen ole, Lauri ei tahtoisi luopua yhdestäkään pehmodinosta. Kerrossänky myydään pois ja "uudet" tarpeelliset huonekalut löytyvät kierrätyskeskuksesta. Elsa tietää, että vanhasta pöydästä saa uudenveroisen, kun pyytää vaaria maalaamaan sen.

Kirjan lopussa on tieto-osio, jossa kerrotaan, mitä kierrättäminen on, miksi se on tärkeää ja miten kierrätetään. Lisäksi vielä annetaan vinkkejä, miten voi välttää turhaa jätettä vaikkapa askartelemalla.

Muut Elsa ja Lauri -sarjan kirjat: 

Elsa ja Lauri uimahallissa, Elsa ja Lauri juhlissa, Elsa ja Lauri matkustavat, Elsa ja Lauri riehuvat, Elsa luistelemassa. Osan kirjoista on kustantanut Sanoma Pro  ja osan Kustannus Mäkelä.

Kirjasarjan tekstin on tehnyt kasvatustieteen maisteri ja varhaiskasvatuksen opettaja Kerttu Rahikka. Sarja kuvaa lasten arkielämää ja varmastikin päiväkotimaailmassa tällaisilla kirjoilla on tarvetta. Tätä sarjaa voisi sanoa lasten tietokirjaksi, koska siinä käsitellään arjen tärkeitä taitoja, mm. käyttäytymistä eri tilanteissa ja tutustumista lapselle uuteen asiaan. Kerttu Rahikka käyttää selkeää kieltä, jota on helppo lukea ääneen ja jonka lapsikin ymmärtää. Tekstiä ei ole liikaa, kuvat kertovat lisää. Suosittelen sarjaa 3-7 -vuotiaille.

Kirjat on kuvittanut  Nadja Sarell. Hän on ammatiltaan tanssija, mutta on myös kouluttautunut kuvittajaksi. Hän kuvittaa lasten- ja oppikirjoja, paperituotteita ja kankaita. Tämän kirjan kuvitus on värikästä ja kuvissa riittää paljon katsottavaa. Kuvat näyttävät lapsiperheen arkea ja pienen epäjärjestyksen, ei olla sisustuslehdessä vaan ihan arjen keskellä parittomine sukkineen ja hujan hajan olevine leluineen. Hauskaa on, että kirpputorilla on tuttuja esineitä myynnissä. Isohkot kuvat helpottavat myös kirjan lukemista esim. ryhmälle.


Kierrätystä löytyy myös näistä lastenkirjoista:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti