lauantai 28. lokakuuta 2017

Pelastaako tohtori Proktori joulun?

Viides tohtori Proktorista kertova kirja "Pelastaako tohtori Proktori joulun?" on vauhdikas ja hauska seikkailu joulun pelastamiseksi. Joulunvietto uhkaa jäädä vain rikkaiden oikeudeksi, sillä ahne, ilkeä ja upporikas herra Traani on viekkaudella hankkinut Norjan kuninkaalta yksinoikeudet joulunviettoon. Se tarkoittaaa sitä, että kukaan ei saa viettää joulua ilman Traanin lupaa. Kaikki jouluun liittyvä on kielletty, jopa hyvän joulun toivottaminen. Lupa joulun viettämiseen myönnetään  vain heille,  jotka ostavat Traanin tavaratalosta tavaraa 10 000 kruunulla. Joulupoliisit on komennettu valvomaan kansalaisia, ettei kieltoa rikota.

Niinpä tohtori Proktori, Älli ja Liisi päättävät, että joulu on pelastettava. Ensin mennään tapaamaan kuningasta, mutta siitä ei ole apua. Kuningas oli joutunut Traanin huijaamaksi eikä asialle voi mitään, vaikka uhkana on nyt myös kansainvälinen selkkaus, sillä Suomi ei hyväksy joulun yksinoikeuden myymistä. Sitten kolmikko lähtee etsimään erästä miestä Yksinäisen Hautakiven kievarista. Mies istuu synkkänä olutkolpakon takana. Hän on tohtori Proktorin vanha tuttu, nimeltään Stanislaw ja on kuin onkin joulupukki, iältään yli 200 vuotias. Ensimmäiset joululahjat hän jakoi jo silloin, kun "Napoleon mellasti Euroopassa".

Joulupukin historia on aika erilainen, mitä olemme täällä Suomessa kuulleet. Tohtori Proktorin isä ja isoisä olivat keksinnöillään auttaneet joulupukkia selviämään joululahjojen jakamisesta ympäri maailmaa, mutta sitten erinäisten sattumusten vuoksi joulupukki lopetti pettyneenä työnsä yli 25 vuotta sitten. Joulupukilla on vakava burnout, joka alkoi siitä, kun ihmiset halusivat aina vain kalliimpia lahjoja. Viimeinen niitti oli joulu, jolloin kaikki halusivat joululahjaksi mikroaaltouunin. Myös eräs varsin traaginen tapahtuma Australiassa aiheutti joulupukin syvän masennuksen.  Nyt joulupukki pitää saada uudestaan innostumaan joulusta, mutta miten?  Tarvitaan aikasaippuaa, pierupulveria, vampyyrikirahvia, atomifissiomoottoria ja tietenkin joulupukin lentäviä jettiporoja, ympäri maailmaa asuvia
joulupukin lapsia ja etenkin Älliä.

Tätä kirjaa suosittelen luettavaksi ääneen koko perheelle, etenkin niille isommille lapsille. Toimii varmasti vaikkapa jatkokertomuksena luku tai pari illassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti