tiistai 12. marraskuuta 2019

Ilon Milli ja pelon Mölli

Nyt sain luettavakseni ihka uuden kuvakirjan: Jenna Kostet on kirjoittanut tarinan ja Kaisu Sandberg on tehnyt kuvituksen  (Myllylahti kustantanut, ilmestynyt 2019). Tämä kirja kertoo peloista ja antaa neuvoja, miten niiden kanssa voi pärjätä.
Milli on iloinen tyttö, joka "pitää metsistä, seikkailuista, pianotunneista ja esikoulusta. Milli pitää maailmasta, koska se on jännittävä ja ihmeellinen paikka."
Kaikki kuitenkin muuttuu äkkiä, kun Milli tapaa Möllin. Mölli on arka ja pelokas (näkymätön) tyttö, joka näkee vaarallisia otuksia joka paikassa. Ja nyt hän on tullut Millin elämään pitääkseen Millin erossa kaikista vaaranpaikoista.


Mölli varoittaa Milliä menemästä metsään, sillä siellä on Mörrikäisiä, kotona taas lattiasta saattaa saada kurkkutukistuksen, öisin vaanii Yömölköt ja onkireissulla uhkaa "merien peto Tuska-Turska, joka saattaa nielaista veneen kokonaisena, mutta sylkäisee ihmiset ulos ja tartuttaa heihin loputtoman tuskan".
Tässä näet, miltä yömölkkö näyttää


Mölli seuraa Milliä joka paikkaan, vaikka Milli yrittää päästä hänestä eroon. Mölli taas on sitä mieltä, että hänen on suojeltava Milliä vaaroilta. Niin sitten Millikin muuttuu araksi ja pelokkaaksi. Hän pelkää hammaslääkäriä, eikä hän tahdo enää esiintyä konsertissa, sillä Möllin mielestä siellä uhkaa hävipäistys. Pahinta on kuitenkin, että voi tulla maailmanhoppu tai yleinen kammotus.

Isä ja äiti ihmettelevät, mikä Millille on tullut, kun hän aiemmin on ollut tosi reipas.

Onneksi apuun tulee vaari. Hän on ainoa, joka oikeasti näkee Möllin. Kun Milli ihmettelee, miten vaari voi nähdä Möllin, vaari kertoo, että meillä jokaisella on oma möllimme. Ja vaarilla on myös keino, miten möllin kanssa pitää elää. Vaarin neuvo tepsii ja niin Milli voi olla taas oma itsensä ja samalla myös olla Möllin ystävä.

Jenna Kostet on kirjoittanut aiemmin muutaman romaanin aikuisille ja nuorille, tämä on ensimmäinen lastenkirja. Graafikko Kaisu Sandberg on tehnyt monenlaisia kuvituksia, mutta tämä on ensimäinen kirjankuvitus. Onnistunut teos kaikenkaikkiaan. Meillä on tällä hetkellä hyvä tilanne lasten- ja nuortenkirja-alalla, vanhojen tuttujen rinnalla on monta uutta tekijää. Kunhan vain saataisiin kirjat lapsiperheiden käyttöön! Iltasadut ja muut satuhetket kunniaan!
Pidin kirjasta tosi paljon. Kuvitus on raikas, isot koko aukeman kuvat tukevat mukavasti soljuvaa tekstiä. Kuvista löytyy pieniä kivoja yksityiskohtia, mm. siellä täällä piileskelevät silmäparit kertovat katsojalle, että joku pelottava saattaa meitä vaania. Ehkä tämä kirja pystyy auttamaan pelokasta lasta ainakin kertomaan omista mörrikäisistään ja yömölköistään. Ja toivottavasti käy niin, että kun ne saa kerrottua jollekin ja ehkä kuvitettuakin, ne katoavat kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti