torstai 13. kesäkuuta 2019

Lentämään oppii lentämällä, Sorsa Aaltonen

Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet
Kirjoittanut Veera Salmi, kuvittanut Matti Pikkujämsä. Otava 2019.

Sorsa Aaltosella on kiperä pulma: se ei osaa lentää. Kaikki muut linnut kehuskelevat, kuinka he lentävät etelään ja Aasiaan, myös ne, jotka jonottavat pullajonossa ja "joiden unelmista ei ollut tullut totta". Ketään ei kiinnostanut Sorsa Aaltosen elämä, koska sille ei koskaan sattunut mitään kertomisen arvoista.
Eräänä syksyisenä sunnuntaipäivänä se menee rantaan katsomaan joutsenten tanssia ja muuttomatkallelähtöä. Se yrittää matkia joutsenten liikkeitä ja hypätä ilmaan, mutta turhaan: ei se pääse ilmaan, vaan lentää nokalleen maahan. Maanantaina Sorsa Aaltosen siipilihaksia särkee ja siksi se kompuroi pahasti kerrostalonsa kierreportaissa ja joutuu menemään lääkäriin. Lääkärin diagnoosi on "lentämisen oireet". Lääkäri antaa Sorsalle neuvon: "lentämään oppii lentämällä. Pitää vain uskaltaa irrottaa ote". Niinpä lääkärin määräyksestä Sorsa Aaltonen oppii luottamaan itseensä ja aloittaa lentoharjoitukset.
Sitten eräänä päivänä pullajonossa seisovat linnut huomaavat sorsaparin lentävän kohti aurinkoa, ehkäpä Aasiaan asti.
Veera Salmen kieli on jouheaa ja tekstistä löytyy kivoja sanoja ja lauseita, esimerkiksi: "siipeen sattui, räpylä räpsähti, nokka niksahti, noksahti ja poksahti" ja "pullajonossa kävi ainaisen kova kuhina ja tuhina ja tohina". Matti Pikkujämsän kuvitus on taas ihan mahtava. Kuvat antavat tarinalle oman lisänsä: niistä näkyy lintujen tunteet: harmi, ilkeys, surkeus, ilo ja onni.


Mukava kirja, joka antaa uskoa ja toivoa niille, joilla asiat eivät ole ihan mallillaan. Itsetuntoa vahvistavia kuvakirjoja on viime vuosina tullut muitakin:

Bright; Rachel: Ihan itse, sanoi susi
Nousiainen, Inka: Olematon Olga
Reittu, Ninka: Oma rakas supernapa
Kuusela, Anne-Maria: Kiva Kirahvin kannustus
Kirkkopelto, Katri: Piki
Katie, Byron: Onko se totta, Pikku-Tiikeri
Surojegin, Nora: Pikkupöllö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti