maanantai 19. kesäkuuta 2017

Kirjoja 2-vuotiaille

Kaksivuotiaille lukeminen on ihanaa! On hauska nähdä, kuinka paljon tämän ikäinen jo ymmärtää, vaikka itse ei vielä paljon puhukaan. Ja senhän tietävät kaikki, että juuri tässä ikävaiheessa lukeminen ja kuvien katselu on tärkeää, siinä lapsi oppii ihan huomaamatta sanoja, lauseita, asioiden välisiä yhteyksiä jne.

Selma rakastaa kurkistuskirjoja. Giuliano Ferrin kirja Kukkuu on yksi lempikirja, jota meillä luetaan uudestaan ja uudestaan. Kirjassa eläimet ovat tassujensa takana piilossa ja runomuotoisessa tekstissä arvuutellaan, kuka mahtaa olla piilossa. Kaikki eläimet Selma kyllä tunnistaa (possu esimerkiksi on "öh öh") ja kaikkein hauskinta kirjassa on viimeinen aukeama, jossa kysytään: "kukahan on piilossa pikku käden takana? Näkyy silmä, nenä suu, meidän ___ kukas muu, kukkuu! ja käsien takaa löytyykin peili. Toinen samanlainen peilikirja on Dawn Sirettin Vauva sanoo kukkuu, josta Selma ja muutkin meidän lapsenlapset ovat todella pitäneet. Kun tätä kirjaa on jo viidelle parivuotiaalle muksulle luettu moneen kertaan, alkaa kirja jo olla korjaamisen tarpeessa!


Omien lasteni suosikkeja olivat aikanaan 1980-luvulla Eva Erikssonin Oskari-kirjat ja Äidin rasavilli piltti -kirjat. Nyt Eva Eriksson on tehnyt tyttärensä Lisa Moronin kanssa uuden pienten lasten sarjan Julia-tytöstä. Nämä kirjat ovat syntyneet Eva Erikssonin  ja Lisa Moronin yhteistyönä ja inspiraation niihin on antanut Lisan pieni tytär. Tästä tulee varmasti hittisarja, ainakin nämä meidän pienimmät ihastuivat heti ensi lukemalta. Ostin Selmalle kirjan Julia hakee sukkiaan, kun jotenkin tämä kuvitus ja teksti osuivat ihan nappiin. Selmakin klonksuttelee mielellään isoilla kengillä ja tietysti nuo helmet, totta kai helmet pitää olla aina kaulassa. Missä ne Julian sukat oikein ovat? Julia  kyllä tietää sen, mutta on hauska vähän hassutella. Muut Julia-kirjat lainasin kirjastosta. Niitä kuunteli myös 5-vuotias ihan mielellään. Yksi näistä oli nimeltään Julia leikkii piilosta. Piiloleikki on lasten mielestä kivaa ja äidin kanssa kaikkein kivointa, mutta kuka sitten etsii, kun Julia, äiti ja Sooda-koirakin ovat piilossa. Lapset pitivät paljon myös kirjasta Julia syö kaiken, nämä meidän 2-vuotiaat kyllä jo tietävät, ettei muovailuvahaa, hiekkaa ja jäniksen papanoita syödä ja sekin tiedetään, että jätski kyllä maistuu, vaikka varsinainen ruoka ei maistuisikaan!Ruotsalainen Eva Eriksson on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran lastenkirjailijana ja kuvittajana, aina vuodesta 1977 alkaen ja suuri osa kirjoista on myös suomennettu. Hän on myös saanut useita palkintoja mm. vuonna 2001 Astrid Lindgren -palkinnon. Lisa Moroni on syntynyt vuonna 1983 ja häneltä on suomennettu Julia-sarjan lisäksi kuvakirja Varo krokotiilia, josta itse pidin kovasti. Tunnustusta on hänkin jo saanut: kirja Kurrans skatt valittiin vuonna 2016  Lilla bokbryggan'in vuoden kirjaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti