perjantai 28. marraskuuta 2014

Tonttujen lahjaverstas majakkasaarella

Et varmaankaan tiedä, että kaikkia joululahjoja ei tehdäkään Korvatunturilla! Joululahjojen teko on osittain siis moderniin tapaan ulkoistettu, sillä osa leluista tehdään kaukaisella pohjoisen meren majakkasaarella. Siellä asustaa joukko tonttuja kotieläimineen ja heidän tehtävänään on nikkaroida puisia leikkikaluja. Joulu on lähestymässä ja joulupukin laivaa jo odotetaan tulevaksi minä päivänä tahansa. Tontuista vanhin on nimeltään Perttu ja hänen erikoistehtävänään on huolehtia majakan valaistuksesta ja lämmityksestä. Mutta mitä tapahtuukaan, kun Pertun tulitikut katoavat?

Majakan jouluvalo on jämsäläisen Pirkko Vainion uusin kuvakirja. Pirkko Vainio on asunut pitkään Italiassa ja tehnyt kymmeniä, lähinnä kuvakirjoja ulkomaisille kustantajille, valtaosa on ilmestynyt myös suomeksi, mutta eivät suinkaan kaikki. Esimerkiksi vuonna 2012 ilmestyi saksaksi ja englanniksi edellinen joulukirja Finns wunderbare Weihnachtsreise (Tom the Christmas elf) jäi meillä ilmestymättä. Myös muutamaa pääsiäisaiheista kirjaa kaipaisin suomeksi.

Majakan jouluvalo on mielestäni Pirkko Vainion paras kirja. Kuvitus on onnistunut ja eri kokoiset kuvat, pienet yksityiskohdat ja kirjan taitto tekevät lukemisesta ja kirjan katselemisesta miellyttävän. Kirjan välimaailma on jouluisen pehmeä ja sinisävyinen. Erityisesti maisemakuvat ovat hienoja: taivas, meri ja aallot näyttävät ihan aidoilta. Myös tontut ovat ilmeikkäitä touhutessaan arkisissa askareissaan. Sanotaan, että kuvakirja on lapsen ensimmäinen kosketus taiteen maailmaan ja se kyllä pitää tämän kirjan kohdalla paikkaansa. Kuvista näkee, että ne on tehty huolellisesti pienintä yksityiskohtaa myöten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti