perjantai 31. heinäkuuta 2020

Ihana kuvakirja Mekon matka

Tässä aivan uunituore kuvakirja Sitruuna kustantamolta: "Mekon matka" on psykologi/sanataideohjaaja Elina Komulaisen kirjoittama,  kuvitus  Kristiina Haapalainen ja Sami Vähä-Aho. Erikoisuutena kuvituksessa on valokuvina mekko ja nukke, jotka on valmistettu Mirka Tuovisen ompelimossa (myös kaava on mukana).


Kirjan tarina kertoo pöytäliinasta alkaneen kierrätystarinan, joka hauskasti päättyy vuosikymmenten  kuluttua Italian hiekkarannalle. Ensin oli siis maailman kaunein pöytäliina Aliisan mummolassa. Se meni pilalle, kun siihen kaatui raparperikiisseliä. Aikuisena Aliisasta tuli ompelija ja hän tekee pöytäliinasta kauniin pikkutytön mekon. Mekon saa itselleen Vuokko, joka ihastuu mekkoon niin, ettei Italian lomalla halua pukeutua mihinkään muuhun vaatteeseen. Mutta eräänä iltana äiti pesee mekon ja laittaa sen kuivumaan parvekkeelle ja mitä tapahtuukaan yöllä? Tuuli vie mekon mennessään eikä Vuokko löydä sitä.



Mutta joku mekon löytää: italialaiset kaksoset Rosa ja Violetta löytävät sen ja ihastuvat siihen niin, että päätyvät riitelemään, kumpi saa pukea mekon päälleen.


Ja niinhän siinä käy, että kun oikein kovaa kiskotaan, niin mekko repeää! Siihenkö mekon tarina päättyy? Eipä päätykään! Vaan taas menee vuosikymmen ja ehkä toinenkin, kun aikuinen Vuokko tulee tyttärensä Kielon kanssa samalle lomapaikalle. Vuokko kiertelee kirpputoreja ja kuinka ollakaan Kielo huomaa erään kaupan ikkunassa ihanan nuken. Vuokko katsoo nukkea liikuttuneena: sillä on samasta hänen lapsuutensa ihanasta kukkakankaasta tehty mekko. Vielä kummallisempaa tapahtuu rannalla: siellä Vuokko ja Kielo näkevät pojan, joka lennättää leijaa ja leija on tehty Vuokon mekkokankaasta. Pojan äiti on Violetta ja hän kertoo, miten mekolle oli aikanaan käynyt: repeytynyt mekko jatkoi elämäänsä nuken mekkona ja leijana.

Pidin kovasti tästä kirjasta. Tämä on oikea helmi! Tarinassa on monta hienoa oivallusta: kierrätystä, vanhojen tavaroiden arvostusta, ystävyyttä, haaveita ja unelmia, ihania loma- ja lapsuusmuistoja. Kaiken kruunaa upea kuvitus.

Toivoisin, että kotimaisia kuvakirjoja olisi enemmän tarjolla kirjakaupoissa. Pienten kustantajien on varmaan vaikea saada kirjojaan "kivijalkakauppoihin". Mutta kuinka kirjojen ostajat saavat tietää tämmöisten ihanuuksia olemassaolosta?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti