maanantai 16. syyskuuta 2019

Rami Rasvanäppi - autokirjojen ykkönen?

Jukka Jokinen: Rami Rasvanäpin autoklassikot: Rami autokuumeessa. Kustannus-Mäkelä, 2019.


Autoista kertovilla kuvakirjoilla on kysyntää eikä niitä vallan paljon ilmesty, ei ainakaan kotimaisia. Siispä iloiten tartun uuteen autokirjaan ja toivon, että kirjan yläotsikko lupaa meille sarjan Rami Rasvanäpistä.

Rami on huoltoasemayrittäjä, joka pyörittää pientä huoltoasemaa vilkkaan tien varrella. Huoltoasema on nimensä mukaan kunnon vanhanaikainen paikka, mistä saa paitsi polttoainetta, myös varaosia, korjaus- ja hinauspalvelua sekä tietysti myös kahvilapalveluja.

Varaosia löytyy joka lähtöön, tarvitsetpa "Anglian katkojan kärkiä, Valiantin kallistetun kuutosmoottorin öljynsuodatinta tai Solifer Thermonat -mopon sytytystulppaa".

Huoltoasemalla on käytössä vanha, jo parhaat päivänsä nähnyt hinausauto nimeltään Hoplaa. Kevään tullen Ramille käy kuten monelle muullekin autoilijalle: hirvittävä autokuume iskee. Rami alkaa tosissaan miettiä erilaisia autoja ja niiden hyviä ominaisuuksia. On lava- ja pakettiautoja, avoautoja, loistoautoja, kilpa-autoja, maastoautoja jne. Onpa myös "metsäautoja", noita ihmisten hylkäämiä autoja metsien kätköissä.


Vaikka itse en niinkään ole kiinnostunut autoista, olen työssäni kirjastossa ja myös kotona nähnyt "autohulluutta". Televisiosta tulee monta auto-ohjelmaa, jossa kunnostetaan vanhoja autoja ja näitä ohjelmia sitten katsotaan uusintoinakin, ainakin meillä. Ja lisää autoja löytyy youtubin kätköistä ja erilaisilta autosivuilta.

Siispä sanon tervetuloa tälle Rami Rasvanäpille ja toivon monia ilahtuneita luku- ja katseluhetkiä. Kirjan kuvitus on ihanan 60-lukulaista, joka miellyttää minua. Tekstiä ei kirjassa ole paljon, joten uskon, että pienempikin lapsi jaksaa tämän kuunnella. Pääasia kirjassa on autojen kuvat ja nimet eli oppikirja meille, joille automerkit eivät ole tuttuja. Jospa tämä kirja saa myös autohullut isät tarttumaan kuvakirjaan yhdessä lapsen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti